Poliüretan – Köpük (Polyurethane)

Poliüretan Nedir ?

Poliüretan, iki ayrı kimyasal komponentin polyol ve izosiyanat adlı iki ana bileşenin, özel üretim şartlarında, katalizör malzemelerle, yüksek basınç altında karışımıyla oluşan rijit poliüretan sert köpüktür. Çok etkili izolasyon malzemesi olup sıkı hücre yapısından dolayı suda yüzebilmektedir .

Poliüretanın kimyasal reaksiyonun ilk aşamasında polyol formülasyonun izosiyanat ile karıştırılarak akışkan bir sıvı oluşur sonraki aşamada poliüretan köpük oluşmaya başlamaktadır. Oluşan poliüretan köpük karışımı ısı oluşturarak hacminde 25 kata kadar genişlemektedir. Poliüretan köpük genişlerken aynı zamanda yüksek yapışkan özelliği oluşturmakta ve bu özelliğinden dolayı da farklı malzemelere sıkıca ve iyi bir şekilde yapışmaktadır. Bir sonraki aşamada poliüretan köpüğün dış yüzeyinde mukavim katman oluşmaktadır. Bu tabaka sayesinde dışarıdan gelen darbe ve havaya karşı direnç gösterilmektedir. Dış katman oluşturmasına rağmen içeride akışkan sıvılar kaldıysa, köpürme oluşumu devam ederek küçük boşluklara doğru yolunu bulmaktadır.

Köpük reaksiyonu sona ermesi ile milyonlarca küçük kapalı hücreler oluşmakta ve her hücre şişirici gaz orjinli gaz ile dolu haldedir. Poliüretan köpüğün mükemmel ısı yalıtımının altında yatan en önemli neden düşük ısı iletkenliğe sahip hücre içi gazlar ve göreli olarak düşük ısı iletkenliğine sahip poliüretan malzemesidir. Şişirici gaz olarak ozona zarar vermeyen Pentane (n) kullanmaktadır.

Polüretan, termoset malzeme olup 250 C kadar ısı yalıtımı sağlama özelliğine sahiptir. İlk üretildiğinde ısı iletkenliği 0,020 – 0,024 W/mC olup zamanla kullanım sonucu aralarda oluşan gazlardan dolayı 0,024 – 0,030 W/mC’ye kadar yükselebilmektedir. Ayrıca kimyasal yapısı sayesinde bir kere şekil verildiğinde, şekli bir daha değiştirilemez.

Poliüretan ısı yalıtımı ve birlikte ses yalıtımı sağlamanın yanı sıra klorofloro karbon veya hidroklorofloro karbon kullanılarak kapalı hücreli köpük sistemi ile üretildiğinde ozon tabakasına olan zararı çok aza indirgenmiştir.

Poliüretanların özellikleri şöyledir;

Püskürtme için;

Isı iletkenlik hesap sayısal sayısal değeri 0,035 W/mK

Kullanım sıcaklığı: -200 / +110 °C

Yanma katagorisi: Bl – B2 – B3 katagorisi zor, normal ve basit alev alan

Yoğunluk: 30 – 40 kg/m3

Buhar difüzyon direnç katsayısı: 30–100

Su emme: hacimce %3–5 arası

Levhalar için;

Isı iletkenlik hesap sayısal sayısal değeri 0,035 W/Mk ‘dır.

Kullanım sıcaklığı: -200 / +110 °C

Yanma katagorisi: B1 – B2 – B3 katagorisi zor, normal ve basit alev alan

Yoğunluk: 30 – 40 kg/m3

Buhar difüzyon direnç katsayısı: 30–100

Su emme: hacimce % 3–5 arası

Mekanik dayanım: 100 – 400 kPa (10 – 40 ton/nı2)

Poliüretan Nasıl Uygulanır?

Mobil izolasyon aracı içerisinde bulunan özel donanımlı makine ve 2 bileşenli sıvı köpük malzemesi 75 metrelik ısıtıcılı hortum yardımıyla uygulama alanına taşınarak yüksek basınç altında özel sprey tabancası ile köpük uygulama yüzeyine sprey olarak uygulanır.

Poliüretan Uygulamasının Avantajları

  • Tavana, yan yüzeylere, yere, yatay zeminlere püskürtülerek rahatlıkla uygulanabilir.
  • Renk çeşitliliği sayesinde görselliğin ön planda olduğu tüm su yalıtım alanlarında kullanılır.
  • Toz tutmayan yüzeyler oluşturan bu kaplama türü aynı zamanda ses yalıtımı için de kullanılabilmektedir.
  • Dekoratif ve dayanıklıdır, bakım gereksinimi azdır. Endüstriyel alanlarda da kullanılabilir.

Poliüretan Uygulama Alanları 

Poliüretan yeni veya eski yapılarda temelden çatıya kadar her noktada kullanıldığı gibi daha farklı alan­ların yalıtımında da rahatlıkla uygulanır:

Endüstriyel çatı yalıtımı,

Deniz taşıtları yalıtımı,

Hayvansal barınak yalıtımı,

Soğuk hava deposu yalıtımı,

Boru hattı yalıtımı,

Tank-silo yalıtımı.